Project Luciernaga

Proyecto luciernaga

Afgelopen weken ben ik (Christa) op reis geweest in Zuid-Amerika heb ik daar meegewerkt aan het project Luciernaga. Luciernaga is het Spaanse woord voor vuurvliegjes. Vuurvliegjes geven licht en dit project wil graag op donkere plekken wat meer kleine lichtjes brengen. Deze organisatie geeft yogalessen aan mensen in de samenleving voor wie een yogales volgen niet zo vanzelfsprekend is. Denk aan vrouwen in de gevangenis, daklozen, verslaafden, kinderen die slachtoffers zijn van huiselijk geweld en zieke ouderen.

Tijdens dit project heb ik veel ervaringen opgedaan. Wat het meeste indruk heeft gemaakt was een yogales in een opvang voor daklozen en verslaafden. De meeste van deze vrouwen hadden ook psychische problemen en hun gedrag was onvoorspelbaar. Agressie speelde een grote rol. Tijdens een meditatie aan het begin van de yogales verloor een van de vrouwen haar controle en schopte alle kaarsjes en de muziekinstallatie omver. Dit zorgde voor onrust maar de yogadocente ging tijdens dit gebeuren gewoon kalm met gesloten ogen door met het leiden van de meditatie. (Hoe knap!) Mijzelf kostte het moeite om met gesloten ogen in alle rust door te gaan en te vertrouwen op de groep.

Na afloop van alle yogalessen op de verschillende locaties deze week merkte ik altijd heel veel dankbaarheid bij de mensen, de vrouwen, de kinderen. Ook zag ik oprecht dat ze eventjes wat dichter bij zichzelf waren gekomen. En op regelmatige basis kan dit voor steeds meer liefde, vooral zelfliefde, en geluk zorgen. Iets wat deze mensen heel hard nodig hebben. Ontspanning, liefde en vitaliteit zijn belangrijke pilaren voor een gelukkig leven. En een gelukkig leven is precies het doel van yoga.

Mijn ervaringen met dit project hebben ervoor gezorgd dat mijn passie en ambitie om yogales te geven aan mensen in de maatschappij die het wat moeilijker hebben alleen nog maar groter is geworden. En via Yogavida zullen jullie dus binnenkort hier zeker iets over terug gaan zien….